به طور کلی فرآورده های سویا به چند دستته تقسیم می شوند؟ انواع فرآورده های سویا که در بازار ایران وجود دارند و قابل دسترسی هستند کدامند؟
طبق گزارشات سازمانهای بهداشت دانه سویا یا همان لوبیا سویا تنها گیاهی است که همه 8 اسید آمینه های ضروری بدن را در خود دارد. فرآورده های زیادی از سویا تولید می شوند که در صنایع غذایی بسیار با اهمیت هستند و به طور کلی می توان آنها را به دو دسته بزرگ :
- محصولات تخمیری سویا
- محصولات غیر تخمیری سویا
تقسیم کرد. که محصولات غیر تخمیری سویا آن عبارتند از لوبیایسبز سویا، آجیل سویا، جوانه ها، شیر سویا و تافو. و محصولات غیر تخمیری عبارتند از: تمپه، سس سویا، میسو، ناتو و تافوی تخمیری. و محصولات موجود در بازار ایران تنها شامل شیر سویا، آجیل سویا، سس سویا و روغن سویا می باشد.
ارزش غذایی فرآورده های سویا
فراورده های سویا نیز مانند دانه های خود سویا از ارزش غذایی بالایی برخوردارند و به همین دلیل است کهمورد استفاده فراوان دارند.
شیر سویا:پروتئین موجود در شیر سویا برابر با پروتئین شیر گاو و حدود 3.5 درصد است. همچنین دارای کلسیم نامحلول می باشد که در کارخانه با کربنات کلسیم ترکیب و قابل هضم برای انسان می شود. و چون فاقد گالاکتوز است برای بچه هایی که توان هضم لاکتوز شیر را ندارند جانشین خوبی برای شیر مادر می شود. البته نسبت به شیر واقعی کمبود هایی دارد که زیر نظر پزشک نسبت به جبران آن اقدام شود. از آن برای تهیه ماست، خامه و پنیر سویا نیز استفاده می شود.
روغن سویا: از دانه های سویا بدست می آید و فاقد کلسترول می باشد و چربی اشباع شده کمی دارد. در صنایع غذایی برای تولید مایونز، سس سالاد و کره گیاهی استفاده می شود. معمولا به دلیل اینکه دود زیادی دارد برای پخت و پز مناسب نیست.
سس سویا: مایعی به رنگ قهوه ای تیره و دارای نمک است که از تخمیر لوبیای سبز سویا درست می شود. برای گرفتن بوی گوشت در غذا ها قابل استفاده می باشد. و ضد سم است.